Insite Architects Lab

GEORGIOUPOLIS RESORT, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗ

GEORGIOUPOLIS RESORT, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗ

GEORGIOUPOLIS RESORT, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗ

Το οικόπεδο έκτασης περί των 12.5 στρεμμάτων, βρίσκεται στη θέση «Βαριά», εκτός οικισμού Ασπρουλιάνου, Δημοτική Ενότητα Γεωργιούπολης Αποκορώνου Χανίων. Η πρόσβαση στην περιοχή μελέτης γίνεται μέσω παράδρομου της Εθνικής οδού Χανίων Ρεθύμνου, σε απόσταση ίση περίπου μεταξύ των δύο κύριων αστικών και τουριστικών κέντρων της δυτικής Κρήτης. Ο κοντινότερος οικισμός είναι αυτός της Γεωργιούπολης.

Η απόσταση του οικοπέδου από τη θάλασσα είναι περί τα 300 μέτρα ενώ η κλίση του είναι ελάχιστη, της τάξης του 5% στον άξονα βορρά-νότου, στον οποίο προσανατολίζεται και ο νέος κτηριακός όγκος.

Η δραστηριότητα και συνεπώς η δόμηση της ευρύτερης περιοχής αφορά κυρίως τουριστικές μονάδες, κατά κύριο λόγο θερινού χαρακτήρα.

Το αγροτεμάχιο θα παραλάβει επίσης τουριστική χρήση, συγκεκριμένα, ξενοδοχειακή εγκατάσταση κατηγορίας 5 αστέρων. Δυτικά του οικοπέδου υπάρχουν υφιστάμενες τουριστικές μονάδες, με τους κοινόχρηστους χώρους των οποίων καλείται να συνδιαλεχθεί η νέα εγκατάσταση.

Ο κτηριακός όγκος οργανώνεται σε 2 βασικές μονάδες, κλιμακούμενες σε 3 επίπεδα.

Το κατώτερο επίπεδο περιλαμβάνει μονάδα κεντρικού κτηρίου κοινόχρηστων λειτουργιών με εστιατόριο και ημιυπαίθριο χώρο με πρόσβαση σε κολυμβητική δεξαμενή, υποδοχή (reception) και διοικητικά γραφεία, ημιυπαίθριο bar-εστιατόριο, υπόγειο παρασκευαστήριο και λοιπούς βοηθητικούς χώρους.

Η δεύτερη ενότητα χώρων παραλαμβάνει τις μονάδες δωματίων του ξενοδοχείου που αποτελούν ανεξάρτητα κτήρια -με ξεχωριστή πρόσβαση για το καθένα από αυτά- και βρίσκονται σε συνέχεια του κεντρικού κτηρίου, νότια αυτού. Προβλέπεται ο σχεδιασμός τριών συνολικά διώροφων μονάδων δωματίων (περί τα 100 δωμάτια), με άνετες προσβάσεις μέσω ανοιχτών κλιμακοστασίων εκατέρωθεν (βόρεια και νότια) καθενός εκ των τριών.

Σε συνέχεια των μονάδων δωματίων, στη νότια απόληξη του οικοπέδου, υπάρχει φυσικός υδροβιότοπος με πλούσια υδροχαρή βλάστηση και χαρακτηριστικό ανάγλυφο. Η περιοχή προσεγγίζεται με ιδιαίτερο σεβασμό και προσοχή, τοποθετώντας ελεύθερα και βελονιστικά κολυμβητικές δεξαμενές και εγκαταστάσεις “water park”, διατηρώντας ανέπαφο το φυσικό οικοσύστημα.

Παρ’ ότι ο κτηριακός όγκος καταλαμβάνει μεγάλη έκταση του οικοπέδου, η επέμβαση υλοποιείται με την ελάχιστη όχληση στο υφιστάμενο φυσικό περιβάλλον, το οποίο μάλιστα ενισχύεται καθώς περιμετρικά ο κτηριακός όγκος πλαισιώνεται από έντονη φύτευση ενδημικών ειδών. Εξασφαλίζεται έτσι η δημιουργία ενός εναρμονισμένου μικροκλίματος φυσικού δροσισμού, σκιασμού, φίλτρων φωτός και ήχου , με τρόπο σύμφωνο με τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού.