ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΜΕ ΞΕΝΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ
Η παρούσα μελέτη ασχολείται με τη δημιουργία μιας κατοικίας καθώς και δυο ανεξάρτητων από αυτή μικρών ξενώνων, σε ένα οικόπεδο 8 περίπου στρεμμάτων. Στόχος της πρότασης είναι η επιτυχημένη ένταξη των κτιριακών όγκων και των επιμέρους υπαίθριων διαμορφώσεων στο νησιωτικό τοπίο της Πάρου.
Εντοπίζεται η ζώνη χωροθέτησης των κτιριακών όγκων λαμβάνοντας υπ’ όψη τις υψομετρικές καμπύλες του εδάφους και τις θεάσεις. Ο κύριος κτιριακός όγκος με την κολυμβητική δεξαμενή αλλά και οι ξενώνες τοποθετούνται με βάση την κυριαρχούσα θέα. Στρεφόμενοι προς τη θέα στη δεδομένη περίπτωση, τα ανοίγματα στο Βορρά γίνονται ελάχιστα και έτσι οι χώροι προστατεύονται από το Βορινό άνεμο. Η ύπαρξη διαδοχικών υπαίθριων χώρων βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αέρα μέσα στους κλειστούς χώρους και στη δημιουργία κατάλληλου φωτισμού. Αυτό που επιδιώκεται γενικά είναι να υπάρξει αυτονομία των χώρων και μια αλληλένδετη σχέση μεταξύ των εσωτερικών και εξωτερικών λειτουργιών. Κάθε υπνοδωμάτιο της κατοικίας αλλά και των ξενώνων είναι ανεξάρτητο, με ιδιωτικό υπαίθριο χώρο και το δικό του μπάνιο, τζάκι και γκαρνταρόμπα.
Προτείνεται επίσης η δημιουργία αυτόνομων χώρων ύπνου «στην ύπαιθρο» σε τρία διαφορετικά σημεία του εκτεταμένου υπαίθριου: λίθινοι τοίχοι, στους οποίους ενσωματώνονται παροχές νερού, ρεύματος και αποχέτευσης έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν ελαφριά στέγαση από ξύλινα στοιχεία, καλάμια ή ύφασμα και έτσι να δημιουργούνται μικροί αυτοσχέδιες κατασκευές μέσα στη φύση. Με την ένταξη της φύτευσης επιτυγχάνεται η επιθυμητή «απομόνωση» των επιμέρους χώρων καθώς προστατεύονται ηχητικά και οπτικά. Η επιλογή των φυτών γίνεται από την τοπική χλωρίδα της Πάρου ούτως ώστε η περιοχή μελέτης να ενταχθεί πλήρως στο γύρω περιβάλλον.